Breestraat – zoek de verschillen

Twee grote winkelpanden in de Breestraat uit de jaren twintig en dertig zijn in 2012 gesloopt. De ontwikkelaar heeft ze daarna herbouwd, in het kader van het Aalmarktproject. Vorige week kwamen ze uit de steigers: er komt een Sting in. Kijk onder, klik door naar de grote foto’s en zoek de verschillen.

DSC0190620140125_120509

Breestraat 76 is art deco uit de vroege jaren 20. Het valt op dat de herbouwde gevel allerlei details mist, die in het oorspronkelijke ontwerp wel zaten. Meest opvallend zijn de ramen (geen vensterindeling meer) en de reliëfvlakken tussen verdieping 1 en 2 (verdwenen). Maar er is meer en alles tezamen maakt het de gevel vlakker. Het ziet er niet meer oud uit, maar als lelijke nieuwbouw.

DSC0190720140125_120449

Breestraat 78 is een ontwerp in Amsterdamse School uit 1933. De monumentencommissie wilde het op de gemeentelijke monumentenlijst zetten in 2005, maar de gemeente heeft dat verhinderd. Dat was in de tijd dat er nog een pleintje gepland was voor deze locatie.

Ook hier is de herbouw een verarming. De vensterindeling is simpeler en de kleur van de bakstenen klopt niet. In het orgineel was die gelig (weliswaar vervuild). De omlijsting van de ramen is deels weg. De typische dakrand met dakpannen is verdwenen (wellicht komt die nog?) .
Wat ik niet snap is dat als de gemeente/ontwikkelaar het kennelijk de moeite vond om deze panden helemaal te reconstrueren, dat het zo’n slordige kopie is geworden. Verder hebben ze met Breestraat 78 de kans gemist om wat oorspronkelijke details terug te brengen: twee vlaggenmasten en ook de oude onderpui met bovenlicht. Dat zie je als je naar een foto van dat pand kijkt uit 1935.

Peek & Cloppenburg aan de Breestraat nrs 78-80 in Leiden

Het Leidsch Dagblad heeft inmiddels een artikel aan de panden gewijd, helaas zonder foto’s voor en na. In het stuk reageert de ontwikkelaar dat het nooit de bedoeling was om kopieën te maken, maar alleen ‘moderne gevels met een knipoog naar het verleden.’ De wethouder vond het ‘mooier dan eerst’ en vond het ‘knap dat ze in de 21e eeuw nog zoiets konden maken.’ Tja.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.