‘De ontwerper hadden ze moeten ophangen’

39880fbd-ee9d-3cda-864e-27f1411824b9-2postkantoor2

Dit was tot 1976 het postkantoor van Leiden, in de Breestraat, pal naast Minerva. (Helaas matige foto’s, uit kranten uit die tijd.)

Het pand, met gevel uit 1895, werd dat jaar gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw van het Hoogheemraadschap van Rijnland, plus een nieuw postkantoor. Alleen de gevel uit 1778 (rechts op de linkerafbeelding) werd na afbraak steen voor steen opnieuw opgebouwd.

De toenmalige ‘adviesraad voor de binnenstad’ heeft nog gevraagd de rest van de gevel ook te laten staan, maar daar was Geert Drexhage, architect van de nieuwbouw, faliekant tegen. ‘Die gevel is enorm lelijk. De ontwerper daarvan hadden ze moeten ophangen,’ aldus Drexhage in een krantenbericht uit die tijd.

Als de ontwerper van het oude postkantoor de galg verdiende, wat had dan het loon voor Drexhage moeten zijn? Oordeel zelf.

DSC03156

Inmiddels staat de nieuwbouw uit 1976 weer op nominatie voor de sloop. Stemmen om te gevel te behouden zijn er ditmaal niet geweest.

Nog wat plaatjes, uit de 19e eeuw (Goede zoom mogelijk. Je ziet hier dat het postkantoor oorspronkelijk smaller was, het is naar links uitgebreid. Rechts zie je het oude pand van Minerva, afgebrand in de jaren 50.)
Koninklijk Postkantoor

En ten tijde van de sloop:
Oude postkantoor aan de BreestraatBreestraat

En tot slot beoogde nieuwbouw van het ROC Leiden op deze plek, van Mecanoo architecten.

274993

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.