Mathesis Scientiarum Genitrix

mathesis

Hier aan de Pieterskerkgracht, hoek Lokhorststraat, stond een school voor technische hoger onderwijs, met een naam die tegenwoordig geen schoolbestuurder meer zou verzinnen: Mathesis Scientiarum Genitrix (‘wiskunde is de moeder van alle wetenschappen’). De organisatie dateert uit 1785 – waarmee ‘MSG’ de oudste technische school van Nederland was.

Het pand uit 1866, met een voorgevel van 32 meter breed, beviel niet.’Zon kwam er in deze lokalen nooit – op de grond van de vochtige ruimte groeiden welig de zwammen,’ aldus een voormalig docent, kort na de verhuizing in 1963, die voor hem een ‘opluchting’ was geweest. ‘Volgens de huidige smaak en opvattingen is het gebouw niet meer geschikt voor een school.’

In 1963 verhuisde de school dus, naar nieuwbouw aan de Dieppoellaan/Kagerstraat met veel ‘licht en lucht’. In 1996 ging Mathesis Scientiarum Genitrix op in het ROC Leiden – sic transit gloria mundi. Het oude gebouw werd in 1969 afgebroken.

Gebouw van het Koninklijk Genootschap Mathesis Scientiarum Genitrix aan de Pieterskerkgracht

Er waren plannen voor een cultureel centrum op deze plek, maar uiteindelijk was het tien jaar lang een parkeerplaats en kinderspeelplaats. Nu is het deels bebouwd.


Grotere kaart weergeven

Eén gedachte over “Mathesis Scientiarum Genitrix

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.